Malo’ e lelei och välkommen till Tonga

Ha'apai, TongaTonga är Söderhavets enda monarki och befinner sig mitt på datumlinjen. Ögruppen består av 170 öar, men endast 30-40 av dem är bebodda. Landet delas in tre huvudögrupper: Tongatapu, Ha’apai, och Vava’u. Öarna i Tongatapu och Ha’apai är platta korallöar, medan öarna i Vava’u-gruppen är vulkaniska med berg. Trots de stora avstånden utgör befolkningen en homogen grupp som delar samma polynesiska kultur.

"Tonga time" är ett viktigt begrepp för en lyckad semester på Tonga, för här sker allt i ett eget tempo och tålmodighet är en dygd. Befolkningen är dessutom mycket vänlig, och det är inte underligt att James Cook kallade öarna för the Friendly Islands. Du kommer sällan eller aldrig få nej ifall du ber om något.

Tonga är rikt på kultur och gamla traditioner. Att återberätta de gamla legenderna och historierna är viktigt, och man är duktig på att hålla gamla hantverkstraditioner vid liv. Männen gör träsniderier som kavaskålar och krigsklubbor, medan kvinnorna tillverkar tapa (barkväv) och väver eller flätar korgar.

Tonga sailingSom på de flesta öarna i Polynesien är dans och sång också viktigt på Tonga. Både gamla och unga älskar fest och att dansa de traditionella danserna. Tonga har en lång rad aktiviteter på programmet och det finns något för allas smak. De flesta aktiviter har dock anknytning till havet. Både simning, snorkling och dykning är populära aktiviteter som du kan fördriva tiden med. Från juli till november har man möjlighet att följa med på valsafari. Även andra länder i Söderhavet erbjuder valsafari, men chansen för att uppleva dessa fantastiska skapelser är störst på Tonga där ett stort bestånd knölvalar samlas runt ögruppen Vava'u.

Öarna har ett tropiskt, maritimt klimat med en medeltemperatur som varierer från 23 grader i söder till 27 grader i norr året runt. Nederbörden ökar från söder till norr med ganska stora skillnader, och passadvindarna gör att klimatet känns behagligt. Klimattabell:

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

                         

Temp max
Temp min
Regn (mm)

29
23
200

29
24
220

28
23
225

27
22
150

26
21
115

25
20
90

24
18
105

24
18
110

25
19
110

26
20
115

27
22
110

28
23
130

Vi gör er uppmärksamma på att detta är medelvärden och att vädret på Tonga ofta kan variera.

En resa till Tonga är något alla bör få uppleva. Det blir garanterat en upplevelse för livet!

Om du vill veta mer om Tonga kan du klicka här.

Tonga map


Klicka för en större bild:


Klicka för att se video (YouTube) från Tonga: