Mi falla hapi long yu och välkommen till Vanuatu

Vanuatu BeachPrecis väster om Fiji ligger den exotiska ögruppen Vanuatu, som består av 13 stora bebodda öar och omkring 70 mindre. Öarna är vulkaniska med höga berg, mycket skog och tät vegetation med höga träd, ormbunkar, lianer och orkideer. Önskar du att turen ska innehålla mer än bara vita sandstäender, blått hav och gröna palmer, kan Vanuatu vara ett bra alternativ. Den typiska söderhavsmiljön finns också på Vanuatu, men här finns dessutom djupa regnskogar och aktiva vulkaner. Ändå är det nog dykning, snorkling och andra former av vattensport som man förknippar öriket med. Vanuatu är klassat som ett av de främsta områdena i världen för dykning, och alla som inte tar en tur under vattnet kommer gå miste om otroliga upplevelser. Andra aktiviteter som man kan fördriva tiden med är simning och snorkling.

På Vanuatu hittar man märkliga religösa trosinriktningar och kulturella händelser som inte finns på något annat ställe på jorden. Till exempel den årliga lianhoppningen på Pentacost Island, som varje år drar till sig speciellet intresserade turister och journalister från hela världen. Denna urgamla ritual är mandomsprovet för unga pojkar. Här kan du också uppleva en religös kult som grundar sig på tron på att Gud lever och bor i USA. Sekten uppstod under andra världskriget, då amerikanska soldater kom till ön och hade med sig modern teknologi.

Vanuatu peopleDet bor ca. 185.000 människor på Vanuatu och merparten av invånarna är melaneser. Mer än halva örikets befolkning bor på de fyra största öarna. Dans, sång och musik har en central roll i det dagliga livet. Speciellt sång har djupa rötter och framförs ofta med bara spalttrumma som rytminstrument. Klimatet är tropiskt med något behagligare temperaturer och lägre luftfuktighet under perioden mellan maj och oktober till följd av sydostpassaden. Resten av året är vindriktningen varierande, och orkaner är relativt frekventa under perioden mellan november och april. Medel-temperaturen för huvudstaden Port Vila ligger på 22 grader i augusti och 29 grader i februari. Klimattabell:

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

                         

Temp max
Temp min
Regn (mm)

30
23
296

30
23
312

30
23
330

29
22
215

28
21
151

27
20
161

26
20
102

26
19
100

27
20
87

28
21
116

29
22
153

30
22
196

Vi gör uppmerksam på att detta är medelvärden och att vädret på Vanuatu ofta kan variera.

En resa till Vanuatu är något alla borde få uppleva. Det blir garanterat en upplevelse för livet!

Om du vill veta mer om Vanuatu kan du klicka här.

Vanuatu map


Klicka för en större bild:


Klicka för att se video (YouTube) från Vanuatu: